2015. április 9., csütörtök



A mai napunk legfontosabb feladata a white-tailed tropicbird-ök, azaz a fehérfarkú trópusimadarak (Phaethon lepturus) gyűrűzése volt. Ezek a madarak tartoznak Lacihoz, minden héten 100 fészket kell ellenőrizniük. A fészkek a szigeten elszórtan találhatóak, nincs kifejezett szaporodási időszakuk, de éves szinten kb. 2000 pár költ Cousin-en. Az én tündércséreimmel ellentétben ez sokkal nehezebb munka és több napig tart, mert bár több fészek már üres, mégis ellenőrzik őket, mert a madarak visszatérhetnek.
  

A madarak teljes fejlődési folyamatát nyomon tudjuk követni itt, mely a fészkelőhely megtalálásával kezdődik. Ezeknek a madaraknak a lába nem a testük közepén, hanem hátrébb helyezkedik el, ezért nem tudnak ágakra felülni, mint más madarak, így a földön fészkelnek. Általában kisebb két-három oldalról védett mélyedéseket keresnek a földben és egy-egy kedvezőbb fekvésű fészkelő helyért, komoly, vérig menő csatákat is vívnak. A házunk mellett is van egy szimpatikus hely egy fa tövében, amit egy pár elfoglalt magának. Egyik nap amikor arra sétáltunk egy betolakodó megpróbálta őket elkergetni és véresre csípett madarakat kellett szétválasztanunk többször is, mert többször visszatért a harmadik fél. Brutálisan csípik és nem eresztik egymás csőrét és fejét, már azon aggódtam valóban kiszúrják egymás szemét. De a nap végére az eredeti párnak sikerült megtartania a fészket.
  

Amint kiválasztják a fészkelőhelyet, egy kávébarna tojást raknak, melyen közösen kotlik a tojó és a hím.

  


A csibe kb. 40 nap múlva kel ki, ekkor alig 30 grammos fehér kis pihecsomó. Igazi kis punkoknak néznek ki. 
  


További 70-85 nap áll előttük a kirepülésig, mindeközben a szülők felváltva etetik a kicsiket. Napközben vadásznak a tengeren és elképesztő mélységekbe képesek lemerülni a halért, 25 méter magasról zuhannak a tengerbe, a nyakuk és fejük körül különleges légzsákok alakultak ki, melyek tompítják a vízbe való becsapódás erejét.
  


 


 


A kirepülés előtt álló kicsik testsúlya átlagban 20%-al több, mint a kifejlett madaraké. Ilyenkor szüleik elhagyják őket, önállóan kell megtanulniuk repülni és boldogulniuk a tengeren.
Mielőtt elhagynák a fészket az ellenőrzött csibéket meg szokták gyűrűzni a későbbi megfigyelés miatt. Ezt történt ma is. A csibékről különböző méreteket veszünk (csőr, fej, láb, farok) illetve a madár súlyát is lemérjük. Ezek után következik a gyűrűzés.

  


  


  


  


 


 


Ma három madarat gyűrűztünk meg, de a jövő hétre is maradt néhány.
Holnaptól hétfőig megint Praslinon leszünk a hétvégére Alexal és a többiekkel, így legközelebb hétfőn jelentkezünk a hétvége élményeivel.

  
mókázás egy szerencsésen megtalált faroktollal a fejemen :)

 

http://www.seychelle-szigetek-utazas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése