Cousin szigetéről

A Praslin szomszédságában elterülő apó, mindössze 27 hektáros Cousin, a szigetcsoport központi részéhez tartozik.

Cousin madártávlatból © Martin Harvey
© Martin Harvey
© Martin Harvey
© Martin Harvey
© Martin Harvey
Hosszú éveken át magánkézben volt és jövedelmező kókuszpálma-ültetvényként üzemelt, ennek következtében a sziget őshonos növényzetét sajnos szinte teljes egészében kiirtották.

1959-ben Cousin az ornitológusok figyelmének középpontjába került, ugyanis a világon egyedül itt maradt fenn egy ritka madárnak, a Seychelle-szigeteki poszátának (Acrocephalus sechellensis) egy utolsó, alig 30 egyedet számláló állománya. Évekig tartó egyezkedések után végül 1968-ban a BirdLife International megvásárolta az egész szigetet, amit nem sokkal ez után természetvédelmi területté nyilvánítottak.

Seychelle-szigeteki poszáta (Acrocephalus sechellensis) © Terje Kolaas
Cousin nem csak a poszáták miatt fontos, mára a sziget sok különféle tengeri madárnak nyújt biztonságos fészkelési lehetőséget, valamint a világviszonylatban igencsak megritkult közönséges cserepesteknősők (Eretmochelys imbricata) egyik legfontosabb tojásrakó helyévé vált.

Nehéz elhinni, hogy Cousin egykor csupán egy kókuszpálma-ültetvény volt, ma már a helyreállított buja vegetáció és a hihetetlenül gazdag ökoszisztéma uralja a szigetet.

Évente közel 10.000 turista látogatja meg a szigetet, szervezett formában. Cousin csak hétköznapokon látogatható, a túrák reggel 10-kor indulnak és délig tartanak. A szigetre jutást különböző utazási irodák biztosítják, de kikötni Cousinon természetvédelmi okokból nem tudnak, a vízen át kell szállni a kifejezetten e célból üzemeltetett Cousin Boat-ra, ami percek alatt a partra viszi a látogatókat.

Cousin Boat
Cousin főleg az érintetlen természet szerelmeseit vonzza. Kis méretei ellenére a szigeten több egymástól merőben eltérő élőhely is menedéket nyújt az őshonos élővilágnak. Belső, központi részét sűrű erdő foglalja el, ami olyan endemikus madárfajoknak ad otthont mint a már említett Seychelle-szigeteki poszáta (Acrocephalus sechellensis), a Seychelle-szigeteki fodi (Foudia sechellarum) vagy a Seychelle-szigeteki szarkarigó (Copsychus sechellarum).

Seychelle-szigeteki szarkarigó (Copsychus sechellarum)
A sziget egy apró mocsárnak is helyet ad ahol kedvükre hűsölhetnek az óriásteknősők (Aldabrachelys gigantea), valamint a kisebb sisakteknősök (Pelusios subniger).

Aldabra óriásteknős (Aldabrachelys gigantea)
 A Cousin fölé tornyosuló gránitsziklák olyan tengeri madarak tömegének nyújtanak költési lehetőséget mint a barna noddi (Anous stolidus), az álarcos csér (Onychoprion anaethetus) vagy a különféle vészmadarak (Puffinus sp.).

Indiai noddi (Anous tenuirostris)
A szigetet homokos partok, sziklák és mangrove erdő övezi, mindez hihetetlenül gazdag élővilágot vonz a helyi árapály zónába.

Remeterák
Cousin 1998 óta a Nature Seychelles igazgatása alá tartozik. A természetvédelmi munka napjainkban sem szünetel, a sziget természetes növénytakarójának helyreállítása most is folyamatban van. Cousin élővilága tudósok és kutatók állandó ellenőrzése alatt áll. Foyamatosan szemmel tartják a madarak és a teknősök aktuális létszámát, amihez önkéntes munkaerő segítségét igénylik egész éves szinten. Ebben szeretnénk mi is segédkezni rövid ott-tartózkodásunk alatt.

Tündércsér (Gygis alba)

http://www.seychelle-szigetek-utazas.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése