2015. április 5., vasárnap


Ma a délelőttünk nagy részében ismét madarakat szedtünk ki a pisonia fogságából, illetve Alex-al mentünk egy kis magpie robyn, vagyis szarkarigó fiókát meggyűrűzni, aki nagyjából 2 hete kelt ki, állítólag 1-2 napon belül ki fog repülni, akkor már nehéz less megfogni, ez előtt pedig még túl kicsi volt a lába a gyűrűzéshez. 
  
Madárgyűrűző készlet
 
Mindannyian segítettünk Alexnek, megmutatta hogyan kell felhelyezni a gyűrűt, hagyta, hogy segítsünk benne. A magpie robynok nem csak a szokásos fém gyűrűket kapják, hanem három színes gyűrűt is, amivel később azonosítják őket. Lemértük a fióka különböző méreteit és a súlyát is, valamint vérmintát is gyűjtöttünk tőle.
A Seychelle szigeteki szarkarigó kizárólag csak itt található meg az egész világon, annak idején a szigetcsoport legtöbb szigetén előfordult, de a sok behurcolt idegen állatfaj (pl. kutya, macska, patkány stb.) igencsak megnehezítette a faj fennmaradását a nagyobb szigeteken, erre még rátett egy lapáttal az is, hogy amint ritkább let, divatos kalitkamadár lett belőle, viszont sohasem viselte jól a fogságot. A behurcolt új növényfajok is megnehezítették a dolgot, sűrű aljnövényzet jelent meg az addig szellős, nyitott erdőkben, és ezzel a szarkarigók élettere beszűkült, mivel ők főleg az őshonos erdők talajszintjén mozogtak. Mindennek köszönhetően 1965-re a faj csak Frégate szigetén maradt fenn, ott is csupán 15-20 maradt belőlük. Szerencsére a helyiek hamar észbe kaptak és komoly erőfeszítéseket tettek a faj megmentése érdekében, ennek eredményeképpen a faj ma már 5 különböző kis szigeten is megtalálható, többek között a mienken is, és mára közel 300 egyedet számlál a populáció, amiből Cousin-on kb. 20 pár él. A faj egyik legújabb képviselőjét gyűrűztük ma. 
  
 
Az időjárás ma nem volt különösebben kegyes hozzánk, megint nagy hullámok voltak, így csak a sekély lagúnában úsztunk egy keveset, a víz még ott is nagy mozgásban volt, így nem sok jó fotó született, leginkább csak játszottunk a hullámtörésben.
  


http://www.seychelle-szigetek-utazas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése