2015. március 21., szombat



Tegnap nem jelentkeztünk, mert egyrészt betegszabadságra mentem pénteken és átvették a feladataim a többiek, kivéve a vendégek fogadását, mert az nem tartott sokáig és legalább csináltam valamit. Már sokkal jobban voltam, de általánosságban mindenki egyet értett azzal, hogy nagy valószínűség szerint kisebb napszúrást kaphattam a sznorizás közben, plusz valószínűleg inni sem ittam eleget a napokban a pisi meleg víz miatt, így fokozódtak a problémák. Ezért úgy gondoltuk én egy kicsit hosszabbított hétvégét kapok, bár tegnap amúgy sem volt már semmi fontos hátra, hiszen Freya és Jess kimenőt kaptak a hétvégére, Steve pedig velük együtt indulva vásárolni ment, így már fél1 környékén kiürült a sziget, a vadőrök java része is elment hétvégére, így délutáni időszakra talán összesen hárman maradtunk itt. Nagyon élveztük az üres ház és sziget nyújtotta nyugalmat, lehet én ilyen remete típus vagyok, de így még jobban tetszett mint eddig bármikor.
 

Estére hazaértek a bevásárlásokból és Alexnak és Tomnak is vendégei jöttek hétvégére. Alex vendégsége egy Praslinon élő kreol család, két gyerkőc, anyuka, apuka. Nagyon kedvesek, az este folyamán áthívtak magukhoz iszogatni, kártyázni és dominozni. A dominozásnak itt hatalmas kultúrája van, mindenki tudja, hogy kell játszani és az asztalokra hatalmas csapkodással kell lepakolni a következő dominot. Ez a vehemencia jellemző a kártyázásra is, tegnap arra tanítottak, hogy hogyan kell odacsapni kellő csattanással a kártyámat az asztalra. Remélem ennek még egyszer otthon, a távolinak tűnő Európában is hasznát veszem, ha máskor nem, akkor biztosan ha ki kell állni magamért. Olyan jól fogok tudni asztalt csapdosni, hogy csak na! Nagyon vicces és egyben jó is ez a más fajta életfelfogás, próbáljuk ugyan leírni és képeken át megmutatni, de ebben élni sokkal többet jelent ennél. Ezek az emberek rengeteget nevetnek, viccelődnek, más értékrendjük van az életben fontos és értékes dolgokról. Távol kerültünk a modern világ dolgaitól, itt maximum a szomszédodat-Alexet- hallod, ahogy énekel a rádióval egyhuzamban. (nagyon vicces élmény)
Tom vendége egy Curieuse-n dolgozó vadőr, akit Sherylnek hívnak és amerikai, nálunk alszik a hétvégén Freya és Jess szobájában, ő is nagyon rendesnek tűnik. Curieuse-n is működök ehhez hasonló önkéntes program, azzal a különbséggel, hogy ott fizetni kell, hogy részt vehessél benne, cserébe viszont a körülmények is kicsit magasabb szintűek és sokkal jobban pátyolgatják az önkénteseiket mint itt. Nálunk, Cousin-on is hasonlót terveznek a pletykák szerint bevezetni, már a folyamatos áramellátás luxusa is ennek lehet majd az előfutára, amit állítólag ennek a kutatóállomásnak a felújítása követ, kibővítik és átépítik az év folyamán.
 

Tegnap mi főztünk megint, most könnyű dolgunk volt, hiszen hétvégére csak hárman maradtunk önkéntesek Steve, Laci és én. Lencsés tésztát csináltunk, amiben fel tudtam használni az Alextól tanult lencse elkészítési folyamatot és végül egész jól sikerült. Az egészet egy hagymás, fokhagymás alapra tesszük, reszelünk hozzá répát (azt lehet kapni), majd egy hámozott paradicsom konzervet rakunk hozzá és kicsit karamellizáljuk. Ezek után kerülnek bele a fűszerek, oregánó, bazsalikom, vegeta (mind otthonról hozott), a német lány által ránk hagyott friss chili és friss petrezselyem, majd bele a konzerv borsó és az előre beáztatott majd olajon megfuttatott lencse is. Ezt hozzákevered a kifőtt tésztához és kész is. Meglepően finom lett és mivel elég limitált az alapanyagaink változatossága, így fantáziadúsan kell főzni, hogy ne legyen unalmas.
Tehát a német lány Judith is sajnos elment tőlünk, aminek én egyáltalán nem örültem, ő volt az egyetlen akit érdekelt a tisztaság és segített kitakarítani a konyhát, valamint mindig érdekes beszélgetési témái voltak könyvekről, pszichológiai tanulmányokról. Mondtam is neki, hogy nagyon fog hiányozni. Jövő hét pénteken pedig Freya utazik haza, így egy kis időre négyen maradunk majd.
Ha van jó, egyszerű recept ötletetek és megosztjátok facebook kommentben azt megköszönjük, ezzel is segítenétek hétről hétre a vacsoracsatáinkat. A fő alapanyagaink amik elérhetőek többnyire konzervek: bab, hámozott paradicsom, kukorica, borsó, gomba, rizs,csirkehús, marhahús, hagyma, fokhagyma, krumpli (de az drágának számít), tészták, lencse. Azt hiszem ezek a fő elérhető dolgok, ha eszetekbe jut valami, amit szivesen megosztanátok velünk, örömmel fogadjuk. Jövő héten az egyik napunkra kókusztejes ananászos csirkét tervezünk rizzsel, másik napra olaszos jellegű tésztát.
Ma pedig Alex vendégeivel este nagy BBQ bulit rendezünk és megtanulok Alextól eredeti kreol currys kókuszos csirkét készíteni.


http://www.seychelle-szigetek-utazas.hu

1 megjegyzés:

  1. Szia Zsuzsi! A felsorolt alapanyagokból ki lehet hozni egy finom brassói aprópecsenyét (hús, fokhagyma, bors, zoldborsó, krumpli), vagy paradicsomos húsgombóc (paradicsom, rizs, darált hús, hagyma, bors). Mindkettőt nagyon könnyű elkészíteni, bár nem tudom, hogy a darált hús kapható-e, vagy elő tudjátok-e állítani valamiféle technológiával.

    VálaszTörlés