2015. március 18., szerda


Az új élet születése mindig csodákat tartogat. Ma újból részesei lehettünk az élménynek, ahogyan a kis cserepes teknősök a fészkükből a hatalmas óceán felé veszik az irányt. A nőstény teknősök szeptembertől-márciusig rakják le a tojásaikat, a kisteknősök két hónap alatt fejlődnek ki, úgyhogy mostanában igen sok aprósággal találkozunk. 
 

Ezek az ún. közönséges cserepes teknősök sajnos manapság már egyáltalán nem olyan közönségesek. A faj a világszerte kritikusan veszélyeztetett, ám itt a Seychelle-szigeteken még mindig szép számmal megtalaláható, ezért van az olyan védett szigeteknek létjogosultsága mint Cousin. A kicsik általában a sötétség leple alatt ássák ki magukat a homokból és ösztönösen a tenger felé indulnak. Sajnos átlagban minden 1000 teknősből 1 éri el a felnőtt kort. 
 

Itt és sok más védett szigeten alaposan nyomon követik a tojásrakást, a nőstény teknősök nagy része egy fém jelzéssel van ellátva, hasonló, mint a madarak lábán a gyűrű. Van rajta egy egyedi azonosító ami alapján meg lehet határozni hol és mikor jelölték meg és hányszor, hol találkoztak vele azóta. A fészkek nagy részét igyekszünk megtalálni és megjelölni, nyomon követjük a kikelést, valamint, amint lejárt az idejük a fészkeket kiássuk és megnézzük mennyi kelt ki rendesen és mennyivel volt probléma.



Évekkel ezelőtt a Seychelle szigeteken előszeretettel fogyasztották a tengeri teknősöket, de szerencsére ez manapság egyre inkább visszaszorul.
Eddig ebben az idényben összesen  810 fészek lett megjelölve és a folyamatos part monitorozás is a teknősök miatt szükséges. Amikor a teknős partra jön tojást rakni, leolvassuk a lábáról az egyedi azonosítóját, lemérjük a méreteit, rögzítjük az esetleg sérüléseinek nyomait és gps kordinataval jelöljük a tojásrakás helyét.
 

Minden alkalommal amikor a víz felé segítjük ezeket a pici kis lényeket reménykedik az ember, hogy ezzel ha csak egy picit is, de hozzátett a faj megmentéséhez. Mi is ebben reménykedünk és ezért is jöttünk ide segíteni.


http://www.seychelle-szigetek-utazas.hu

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok,
    Ápr.6-9 között kint vagytok még? Mi akkor leszünk Praslin-on
    Üdv, Szilárd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia, igen igen, egesz majus 8ig itt leszunk Seyen.
      Neztem h ezek hetkoznapok, mi Cousinon dolgozunk, esetleg ha van lehetosegetek kedvetek idotok es jonnetek Cousinra Praslinrol akkor nyugodtan irj a zsuzso.szabo kukac gmail.comra , minden nap nezem es akkor ha tudjatok melyik nap direkt ugy kerjuk h mi legyunk aznap a latogatok varasanal beosztva h tudjunk talakozni ha van kedvetek. mi nagyon orulnenk :)

      Törlés