Bár harmadszor járunk már
itt, az Indiai óceán közepén, azért most sem szeretnénk üres kézzel hazatérni.
Természetesen itt is megtalálhatóak a szokásos kis kínai műanyag szuvenírek, de
aki igényes Seychelle-i portékát szeretne hazavinni, annak mindenképp érdemes
ellátogatni Victoriában a piacra. A piac az 1840-es években jött létre, akkoriban a
helyi halászok itt adtak túl az aznapi fogáson, ezt a szokásukat ma is
megtartották, így rengeteg különböző hal és tengeri herkentyű található az
asztalokon, a halas pultok tőszomszédságában pásztorgémek lesik a maradékot, Victoria kikötőjében
van egy nagy fészektelepük, ott cseperedő fiókáiknak hordják az eleséget.
© Kris Verhoeven |
Manapság nemcsak hal, de szinte minden más is
megtalálható a piacon, itt tudunk kedvező áron hozzájutni a legegzotikusabb
helyi gyümölcsökhöz, a legillatosabb helyi fűszerekhez, és még temérdek más
mindenhez is.
Maga a piac egy szabad légterű, de tetővel fedett
kellemes bevásárló hely, a helyiek is itt szerzik be a jó minőségű szigeti
portékát, így ők vannak többségben. Bár a turisták körében is kedvelt a hely,
itt azért még eredeti kreol nyüzsgésben lehet részünk. Aki halat akar venni annak
korán kell jönnie, a legjobb fogás reggel cserél gazdát. A zöldség, gyümölcs,
fűszer sorok azonban délutánig roskadoznak a jobbnál jobb árutól. Itt aztán
mindent megtalálunk amit csak a környéken megterem, nemhiába, ez az ország
legnagyobb piaca.
A helyi banánok több fajtáját is árulják, vannak amik evésre jók, de vannak kifejezetten sütésre, főzésre valóak. Az érettségi szint is különböző, attól függően hogy ki mit és mikor akar majd csinálni a felvásárolt banánnal.
A banánhoz hasonlóan a papaya-t is éretlenül árulják, így kevésbé van esélye megsérülnie, otthon 2-3 nap alatt beérik és megpuhul, olyankor már csak nehezen szállítható.
Sok a különleges trópusi gyümölcs is, találtunk már itt pl. jackfruit-ot (Artocarpus heterophyllus) is, de ez esetben a graviola fa (Annona muricata) gyümölcse, a soursop keltette fel a figyelmünket.
Alex a minap megajándékozott minket eggyel, napokig érleltük ezt is, mire elég puha lett. Egyszerűen kettévágtuk és kikanalaztuk a fehér húsát, magjai nagyok és ehetetlenek, íze a az alma, ananász és a jackfruit fura egyvelegére emlékeztet, tulajdonképpen semmivel sem összehasonlítható, egyedülállóan különleges.
Rácáfoltunk a mendemondára és helyi ananászt is találtunk.
Amit viszont akár hazavinni is érdemes az a fűszer, rengeteg jó minőségű trópusi fűszert árulnak kezdve a curry-vel, szegfűszegen és helyi vanílián át egészen a szerecsendióig itt minden megtalálható.
Mi a jól bevált vaníliából, valamit a belőle készült kivonatból tankoltunk fel, ez mindig hatásos ajándéknak bizonyul a borús Európában ragadt barátainknak.
Nem túl bizalomgerjesztő fiolákban árulják a kókuszolajat, de a minősége kiváló, és harmadannyiba kerül, mint az ajándékboltokban díszesre csomagolt adagok.
Ezen kívül a csomagunkból soha nem hiányozhatnak a Takamaka rumok, melyeket mindig jeles alkalmakra és nagy ünnepekre tartogatunk, féltve őrzünk.
Sajnos már nem sok bejegyzéssel találkozhattok velünk, hiszen holnap pakolunk és indulunk, hogy megtegyünk hazáig közel 8.000 kilométert. Azonban ne csüggedjetek, készülünk majd otthonról szuper, új videókkal is az utunkról és ki tudja, lehet negyedszer is visszafújja képzeletbeli hajónkat a szél ezekre a parányi ékszerdobozokra, az Indiai óceán közepén.
Sajnos már nem sok bejegyzéssel találkozhattok velünk, hiszen holnap pakolunk és indulunk, hogy megtegyünk hazáig közel 8.000 kilométert. Azonban ne csüggedjetek, készülünk majd otthonról szuper, új videókkal is az utunkról és ki tudja, lehet negyedszer is visszafújja képzeletbeli hajónkat a szél ezekre a parányi ékszerdobozokra, az Indiai óceán közepén.
Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlés